A szív szútra

A mély meghaladó bölcsesség szíve szútra (Mahá pradzsnyá páramitá hridaja szútra)

A zen gyakorlás szabályai

A bódhi tudat megőrzése

Először is szilárdan határozd el, hogy el akarod érni a megvilágosodást, és segíteni akarsz másokon. Ha megfogadtad az öt, vagy a tíz fogadalmat, tudj arról, hogy mikor tartod meg, és mikor szeged meg azokat. Tudj arról, hogy azok mit engednek meg és mit nem. Ne légy önző, légy igazán te magad!

Az eredeti természetedben nincs ez, és nincs az.
A nagy kerek tükör nem ismer vonzót és taszítót.

A tudatosság

Ne ragaszkodj a véleményeidhez! Ne vitasd magánvéleményedet másokkal! Ha túlságosan ragaszkodsz véleményeidhez, ha nagyon véded azokat, akkor az szétrombolja gyakorlásodat. Tedd félre vélekedéseidet! Ez az igazi buddhizmus. Ne menj oda, ahol semmi dolgod! Ne hallgass olyan beszédet, melynek nincs hozzád köze, melyben nem vagy illetékes! Ne engedd, hogy a vággyal, az indulatokkal és a nem tudással járó rossz következmények létre jöjjenek!

Ha nem nyitod fel a tudatod még ebben az életben,
egyetlen csepp vizet sem fogsz tudni megemészteni.

A magaviselet

Mindent másokkal együtt csinálj! Ne akard magad mások fölé helyezni azzal, hogy valamit másképp csinálsz! Az erőszakosság és a különcködés nem megengedett a templomban. A pénz, a haszon és az előnyök iránti érdeklődésedet tedd félre. A szexualitással való foglalkozás konfliktusokhoz vezet. Tedd félre jó messzire ez irányú érdeklődésedet! A dharma teremben mindig a meditációban ülők mögött menjél. Beszédek és szertartások alatt tartsd fent a helyes testhelyzetet, és használd az előírt öltözetet. A dharma teremben ne beszélgess, és ne nevess hangosan. Ha a templomon kívül van dolgod, és amiatt nem tudsz részt venni a szertartásokon vagy az étkezéseken, értesíts valakit a templom ügyelői közül mi­előtt elmennél. Tiszteld a náladnál idősebbeket! Szeresd a náladnál fiatalabbakat! Tartsd tudatod nyitottan és szélesre tárva! Ha beteg emberekkel találkozol szeresd, és segítsd őket! Légy vendégszerető a vendégekhez! Fogadd szívélyesen és bocsásd rendelkezésükre, amire szükségük van! Ha tiszteletreméltó ember látogatja meg a templomot, hajolj meg előtte, és beszélj tisztelettel! Légy udvarias! Hagyd, hogy mások előtted menjenek! Segíts másoknak! Ne vegyél részt mások játékaiban! Ne fecsegj! Ne használd mások cipőjét és ruházatát! Ne ragaszkodj az írásokhoz! Ne aludd át az időt! Ne légy komolytalan, és ne engedj utat a tréfának! Engedd, hogy az idősebbek és a tiszteletre méltóbbak előtted foglaljanak helyet! Ne beszélj lekicsinylően a templom ügyeiről vendégekkel! Ha a templomon kívülre látogatsz, beszélj megfelelően a templomról másoknak! Az ivás fejetlenséget okoz, a nemi vágyak okozta tettek rossz következményekkel járnak, és lerombolják gyakorlásodat. Légy erős, gondolkodj helyesen, akkor ezek a vágyak nem fognak kísérteni! Ne vezesd félre magad olyan gondolatokkal, hogy te nagyszerű és szabad ember vagy! Ez nem igazi buddhizmus. Ne ítélj mások tettei felett, törődj a saját ügyeiddel! Ne csinálj magadnak rossz sorsot azzal, hogy meggondolatlanul cselekszel, és ne hagyd, hogy indulataid, vágyaid hibás tettekre ösztönözzenek!

Eredetileg semmi sincs,
Buddha mégis hat évig gyakorolt mozdulatlanul a bódhi-fa alatt,
és Bódhidharma kilenc évig ült csendben a Saolin kolostorban.
Ha képes vagy ledönteni a falat, mi magad vagy,
végtelenné leszel úgy térben mint időben.

A beszéd

A rosszindulatú beszéd rossz élethelyzeteket idéz elő. Hagyd a dugót a palackban, csak akkor nyisd ki, ha szükséges! Beszélj mindig a helyzetnek megfelelően bódhiszattvák módjára! Ne beszélj közönségesen a templomban! Ha egymással veszekedő emberekkel kerülsz össze, ne ingereld, ne szidd őket! Inkább használj megnyugtató szavakat, hogy lecsillapítsd indulataikat! Ne okozz magadnak rossz sorsot később azzal, hogy hazudsz, túlzol, másoknak bajt okozol vagy átkozódsz!

Egyszer egy ember helytelenül beszélt,
és rókaként született újra ötszáz újraszületésen át.
Miután a helyes szavakat meghallotta, levetette a róka testet.
Mi a helyes és helytelen beszéd?
Ha kinyitod a szádat, harminc ütést adok.
Ha becsukod a szád, még harminc ütést adok.
Magát a szót ragadd meg, és ne engedd el!
A kutya ugat: vau, vau, vau.
A macska nyávog: miau, miau, miau.

Az evés

Egy kiváló tanító azt mondta: „Egy nap munka nélkül az egy nap evés nélkül.” Kétféle munka van a belső munka és a külső munka. A tiszta tudat fenntartása az belső munka. Az önző vágyak elvágása és mások segítése az külső munka. Először a munka, aztán az evés. Egyél csendben! Ne csinálj szükségtelen zajt! Míg eszel, csak magaddal törődj! Ne foglalkozz azzal, hogy mások mit csinálnak! Hálával fogadd el azt, amit felszolgálnak! Ne törődj azzal, hogy mit szeretsz, és mit nem szeretsz! Ne kielégülést keress az evésben! Csak annyit egyél, amennyi gyakorlataid közben fenntartásodhoz elégséges! Ehetsz finom ételeket egy egész életen keresztül, tested mégis meg fog halni.

A „nagy út” nem nehéz,
egyszerűen csak vágj el
minden jóról és rosszról való gondolkodást.
A só sós,
a cukor édes.

A szertartás

A szertartási gyakorlatokat, csináld együtt a többiekkel! Ne légy lusta! Recitáláskor kövesd a moktakot, üléskor kövesd a csugpit! Fogd fel a recitálás és az ülés igazi értelmét, és cselekedj aszerint!Értsd meg, hogy benned sok eddigi hibás tett következménye halmozódott fel már, ezeket mint súlyos hegyet cipeled! Tartsd ezt észben, mikor eddigi hibás tetteidet megbánva meghajolsz! Sorsunknak nincs önléte, saját tudatunk hozta létre. Ha tudatunk függősége megszűnik, sorsunk is megszűnik. Amikor mindkettőt üresnek találjuk, akkor az igazi megbánás lesz. Leborulunk, hogy meglássuk igazi természetünket, és azért, hogy segítsünk másokon.

Kiáltás egy völgybe.
Nagy kiáltás, nagy visszhang,
kis kiáltás, kis visszhang.

A dharma beszélgetés

Amikor a zen mester, vagy zen tanító szavait hallgatod, tartsd tisztán a tudatod! Ne ragaszkodj a szavaihoz, vágj el minden gondolkodást, és hatolj be szavainak igazi jelentésébe! Ne gondold azt, hogy „Én már elértem a nagy megértést! Számomra nincs haszna ennek a beszédnek.” Ezzel csak félrevezeted magad. Ha kérdésed van, tedd fel a zen mesternek, de majd csak az után, hogy befejezte a beszédet. Ha kígyó iszik vizet, a víz méreggé válik. Ha tehén iszik vizet, a vízből tej lesz. Ha ragaszkodsz a zavaros tudathoz, életet és halált hozol létre. Ha a tudatodat megtartod tisztának, Buddhává leszel.

Az élet és halál nagy művében, az idő nem vár.
Ha holnap meghalsz, milyen testben élsz tovább?
De vajon ez-e a legfontosabb kérdés?
Siess! Siess!
A kék ég és a zöld tenger a Buddhák igazi arca.
A vízesés hangja és a madárdal a legnagyobb szútra.
Hová igyekszel?
Vigyázz hová lépsz!
A vizek a tengerbe folynak.
A felhők felemelkednek az egekbe.

SZERTARTÁS SZÖVEGEK